luni, 22 aprilie 2019

FESTIVALUL – CONCURS INTERNAŢIONAL DE INTERPRETARE A MUZICII POPULARE „NATALIA ŞERBĂNESCU”


FESTIVALUL – CONCURS INTERNAŢIONAL 
DE INTERPRETARE A MUZICII POPULARE
 „NATALIA ŞERBĂNESCU”
Ediţia a IX – a
TULCEA,
                                                                          12-14  iunie 2019

            Manifestarea se doreşte a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Şerbănescu care s-a născut pe plaiurile tulcene. Prin întreaga activitate şi prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare, ţinut pe care la cântat cu dragoste, dor şi dăruire.
            Cu conştiinţa adevăratei valori şi autenticităţi artistice, Natalia Şerbănescu a inclus în repertoriul său cântece cu mesaje adânci, care îşi găsesc ecoul în structura sufletească a fiecărui seamăn ce ştie să preţuiască folclorul tradiţional.
            În semn de preţuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice considerăm că este o datorie de onoare a judeţului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit şi în care s-a întors şi reîntors mereu să o aducă în neuitare, să arate generaţiilor de azi că ceia ce au valoare dăinuie peste timp.
            În acest sens, Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”  va organiza în perioada 12-14  iunie 2019, ediţia a IX – a, a Festivalului – Concurs Internaţional de Interpretare a  Muzicii Populare „Natalia Şerbănescu”.
            Scopul acestei manifestări este descoperirea şi promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale româneşti, prezentarea autentică a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării, rememorarea şi transmiterea către generaţiile viitoare a valorilor etnografice româneşti.




Cu stimă, 
Ștefan Coman
Manager
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” 



FIŞA DE ÎNSCRIERE

FESTIVALUL – CONCURS NAŢIONAL  DE INTERPRETARE A MUZICII POPULARE
 „NATALIA ŞERBĂNESCU”
Ediţia a IX - a
Tulcea
12-14 iunie 2019


Numele: ___________________________________________________________________
Prenumele:_________________________________________________________________
Data naşterii: _______________________________________________________________
B.C./C.I. Seria:__________ Nr._________________________________________________
Cod numeric:_______________________________________________________________
Domiciliul:  ________________________________________________________________
Persoană de contact: Telefon:__________________________________________________
Zona etnografică pe care o reprezintă:___________________________________________
Date asupra activităţii artistice (turnee, premii, evoluţii,etc.):
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________


Repertoriu pentru concurs:_____________________________________________________
__________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________
De la cine a preluat cântecul:_____________________________________________
Necesităţi tehnice:______________________________________________________






Data ____________________                          Semnătura __________






Manifestarea se doreşte a fi un omagiu adus primei interprete de folclor dobrogean, Natalia Şerbănescu care s-a născut pe plaiurile tulcene. Prin întreaga activitate şi prin întregul ei repertoriu răzbate o dragoste adâncă pentru ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare, ţinut pe care la cântat cu dragoste, dor şi dăruire.  Cu conştiinţa adevăratei valori şi autenticităţi artistice, Natalia Şerbănescu a inclus în repertoriul său cântece cu mesaje adânci, care îşi găsesc ecoul în structura sufletească a fiecărui seamăn ce ştie să preţuiască folclorul tradiţional.  În semn de preţuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumul artei folclorice considerăm că este o datorie de onoare a judeţului Tulcea, pe meleagurile căruia s-a născut, pe care l-a iubit şi în care s-a întors şi reîntors mereu să o aducă în neuitare, să arate generaţiilor de azi că ceia ce au valoare dăinuie peste timp.  În acest sens, Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”  va organiza în perioada 12-14  iunie 2019, ediţia a IX – a, a Festivalului – Concurs Internaţional de Interpretare a  Muzicii Populare „Natalia Şerbănescu”.  Scopul acestei manifestări este descoperirea şi promovarea de talente interpretative, punerea în scenă a cântecului popular autentic, introducerea în circuitul valorilor spirituale româneşti, prezentarea autentică a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării, rememorarea şi transmiterea către generaţiile viitoare a valorilor etnografice româneşti.
 I. ORGANIZATORI - Primăria Municipiului Tulcea - Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” II. CONDIŢII DE PARTICIPARE  Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali și instrumentiști , cu vârste cuprinse între 9 - 40 ani, pe două categorii de vârstă: - categoria de vârstă  I -   9 – 16 ani; - categoria de vârstă II - 16 – 40 ani.  

Participanţii vor prezenta în concurs două cântece, un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) şi un cântec cu acompaniament muzical, asigurat de Orchestra Profesionistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. Pe lângă acestea, concurentul va mai pregăti o piesă cu acompaniament din repertoriul Nataliei Şerbănescu.  Din fiecare judeţ pot participa maxim 2 interpreţi, judeţul gazdă rezervându-şi dreptul la mai mulţi concurenţi.  În cazul în care sunt mai mulţi concurenţi, organizatorii îşi rezervă dreptul de a face preselecţie.  La înscriere, concurenţii vor transmite câte un demo cu melodii, partitura liniei melodice şi un CV al participantului până la data de  31 mai 2019. Cererile de înscriere după această dată nu vor fi luate în considerare.  Fişele de înscriere la concurs (care vor fi conform modelului anexat) şi partiturile cu linia muzicală şi tonalitatea vor fi transmise pe adresa Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” Tulcea, strada Mircea Vodă, nr. 67A, cod poştal 820129, fax – 0240/520124, e-mail: ansamblulartistic@yahoo.com. Informaţii suplimentare puteţi obţine la telefon 0240/520112. La solicitarea juriului, concurenţii vor oferi informaţii despre piesele pe care le interpretează, de unde au fost culese, de la cine au învăţat piesele, etc.
 III. CAZARE ŞI TRANSPORT  Cheltuielile privind deplasarea de la domiciliu până în municipiul Tulcea vor fi suportate de participanţi. Cheltuielile cu cazarea, masa şi transportul soliştilor vocali interpreţi, invitaţilor şi membrilor juriului pe perioada desfăşurării festivalului vor fi suportate de organizatori.
 IV. DESFĂŞURAREA CONCURSULUI   Concurenţii vor fi prezenţi la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” pe data de 12  iunie a.c. până la orele 1700  pentru a fi repartizaţi la spaţiile de cazare şi pentru a participa la repetiţiile cu orchestra.  Concursul se va desfăşura astfel: 13 iunie – zi de concurs, 14 iunie – festivitatea de premiere şi gala concursului. Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori prin tragere la sorţi, ţinându-se cont de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice din care provin.  În ziua de 12 iunie, între orele 1700 – 2000, vor avea loc repetiţii cu orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.   Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi concepute de organizatori, orice abatere de la acest program ducând la descalificarea concurentului.  În perioada celor două zile de festival vor fi invitaţi în recital interpreţi consacraţi ai genului şi ansambluri folclorice.  Festivalul – concurs  va fi filmat de una din televiziunile din România.
 V. JURIUL CONCURSULUI  Juriul festivalului va fi alcătuit din personalităţi proeminente din lumea folclorului şi a muzicii populare româneşti.  Notarea interpreţilor se face de fiecare membru al juriului. Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinând cont de calitatea interpretării, de autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular.  Juriul, de comun acord cu organizatorii, poate hotărî reorganizarea acordării premiilor. 
 VI. DISTINCŢII Concurenţilor li se vor acorda diplome de participare, premii şi cupe. Se vor acorda următoarele premii, pe următoarele categorii: - Marele premiu – Trofeul festivalului „Natalia Şerbănescu” şi suma de 1500 lei CATEGORIA DE VÂRSTĂ I - 9 – 16 ani; - Premiul I                                                                                                    700 lei - Premiul II                                                                                                   600 lei - Premiul III                                                                                                 500 lei - Menţiune                                                                                                   400 lei - Premii speciale                                                                                           600 lei CATEGORIA DE VÂRSTĂ II - 16 – 40 ani - Premiul I                                                                                                  1000 lei - Premiul II                                                                                                   800 lei - Premiul III                                                                                                  700 lei - Premii speciale şi menţiuni                                                                      1200 lei
 Organizatorii și juriul festivalului pot redistribui acordarea premiilor.


VII. REPERE FINANCIARE Cheltuielile organizate de festival (cazare, masă, transport intern, tipărituri, premii, onorarii, plăţi colaboratori, chirii, etc.) vor fi suportate de organizatori şi sponsori.
 VIII. ALTE ACTIVITĂŢI În afara concursului, festivalul va mai cuprinde: - transmisii radio şi TV; - conferinţe de presă; - întâlniri, dezbateri cu membrii juriului şi cu alte personalităţi prezente la festival, mese rotunde, etc.; - colocviul realizatorilor de emisiuni radio şi televiziune; - întâlniri cu directorii şi coregrafii ansamblurilor folclorice din România.  Cu această ocazie, va fi editată o broşură cu biografia interpretei ce va conţine şi câteva din melodiile pe care aceasta le-a cules de-a lungul timpului, precum și o carte de culegeri de folclor muzical a maestrului Constantin Arvinte

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu