luni, 10 februarie 2020

Proiect național de dezbatere și intervenție socială - Adolescenții, încotro?


Începând cu anul 2019, Ministerul Educației și Cercetării și-a propus să susțină proiectul educațional al Federației Internaționale a Comunităților Educative – secțiunea România „Adolescenții, încotro?”.
Proiectul național de dezbatere și intervenție socială „Adolescenții, încotro?” constă într-o serie de dezbateri organizate în unitățile de învățământ, care să aibă ca finalitate conștientizarea și mobilizarea societății civile în abordarea, reducerea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă  adolescenții în România. Totodată, scopul proiectului este și de a trage un semnal de alarmă, îndemnând la solidaritate în jurul acestui proiect și responsabilizând toți factorii determinanți în vederea semnării unui apel care să se regăsească, cu adevărat, printre prioritățile naționale ale oricărui guvern.
          Proiectul se va derula în unități de învățământ preuniversitar în perioada februarie – iunie 2020 și se va finaliza în luna octombrie 2020 cu o dezbatere națională pe tema problemelor cu care se confruntă adolescenții români și a soluțiilor generate de întâlnirile locale.
Înscrierile pentru campanie se vor face până la data de 20 februarie 2020, pe baza formularului de  înscriere, prezentat în anexă, care va fi expediat pe adresa de e-mail fice.romania@yahoo.com.
                    

Anexă 1
Fişă de înscriere


Proiect național de dezbatere și intervenție socială
Adolescenții, încotro?
Școala/instituția: ____________________________________________________________
Adresa_____________________________________________________________________
Localitatea: _________________________________________________________________
Telefon/fax: ________________________________________________________________
Email: _____________________________________________________________________
Posibile teme de abordat în cadrul sesiunilor locale de dezbatere (orientativ, nu limitativ):
-       Adolescenții și comportamentele de risc: consumul de droguri și alte substanțe licite sau ilicite, utilizarea excesivă a computerului, cyberbullying etc.
-       Autonomia la vârsta adolescenței. Despărțirea de casă și de părinți. Perspectiva de a fi în mod sănătos pe cont propriu.
-       Adolescenții din sistemul de protecție socială sau cu părinții plecați la muncă în străinătate. Studii de caz.
-       Impactul evenimentelor negative din viața familiei asupra parcursului școlar și social al adolescenților (divorțul părinților, conflictele intrafamiliale, decesul unui părinte etc.).
-       Adolescenții și relațiile interumane. Rolul relațiilor de prietenie, iubire, colaborare etc. în formarea personalității adolescenților.
-       Profesiile și locurile de muncă ale viitorului. De la locuri de muncă cu sarcini algoritmice (cu parcurs prestabilit) la locuri de muncă euristice (contexte care necesită experimentare și gândire inovatoare).
-       Intrarea adolescenților și tinerilor pe piața muncii. Motivații, oportunități și dificultăți.
-       Influența mass-media și a congenerilor la vârsta adolescenței. Conceptul de fals model. Adolescenți vulnerabili și supereroi.
-       Mirajul Vestului. De ce aleg adolescenții români programele de studii în străinătate?
-       Adolescenții cu dizabilități: bariere și facilitatori în scopul integrării sociale și pe piața muncii. Studii de caz.


Data limită de transmitere a fișelor de înscriere:      20 februarie 2020
Data limită de transmitere a rapoartelor informative privind realizarea sesiunilor de dezbatere la nivel local/pe școală (liceu):                            12 iunie 2020

Numele şi prenumele coordonatorului la nivel local:_________________________________
E-mail:________________________________tel.: _________________________________
Numele și prenumele directorului/reprezentantului legal:_____________________________
Semnătura______________________

Note:
1.     Pentru înscrierea în proiect nu se percepe taxă de participare.
  1. Fișele de înscriere și, ulterior, rapoartele informative, se transmit online, pe adresa fice.romania@yahoo.com  
3.     Certificatele/atestatele de participare la proiect se vor transmite online, pe adresele școlilor/instituțiilor participante și se vor înregistra în evidențele acestora.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu