joi, 12 martie 2020

10 Concursurile naționale


Referitor la concursurile naționale, organizate de Ministerul Educației și Cercetării și parteneri, cuprinse în Calendarul Activităților Educative finanțate 2020, vă comunicăm următoarele:

1.     CONCURSUL NAȚIONAL „EUROPA, MAI APROAPE DE NOI”
a.     Tema ediției 2020: siguranța personală în context european;
b.     Condiții de participare: la concurs participă echipaje de 7 elevi cu vârste între 10 și 18 ani + un cadru didactic de la palate/cluburi ale copiilor.
c.     Etapele concursului:
-  Faza județeană/a municipiului București va fi organizată de inspectoratul școlar până la data de 15 mai 2020. Echipajele clasate pe locul I la faza județeană vor intra în faza de preselecție națională.
-  Preselecția pentru faza națională: echipajele clasate pe locul I la faza județeană vor intra în preselecția națională. Pe baza punctajului obținut în urma preselecției, la faza națională vor participa primele 10 echipaje calificate. Rezultatele preselecției vor fi comunicate tuturor echipajelor înscrise până la data de 14 iunie 2020.
-  Faza națională va fi organizată de Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Palatul Copiilor Cluj Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la Băișoara, în iulie 2020.
d.  Probele de concurs:
-  la faza județeană – realizarea de către fiecare echipaj a unui poster/afiș centrat pe tema conservarea patrimoniului cultural național. Criteriile de evaluare a posterului sunt:
1.  Creativitate;
2.  Originalitate;
3.  Identificarea şi selectarea informaţiilor relevante;
4.  Abilităţi de producere a  mesajului;
5.  Relevanţa posterului din punctul de vedere al temei.
Produsul anterior menţionat va constitui probă de concurs la faza judeţeană, va contribui la preselecția pentru faza națională şi va fi prezentat în cadrul fazei naţionale. Acesta va contribui în proporţie de 40% la evaluarea finală din cadrul fazei naționale.
-  la preselecția pentru faza națională, echipajele clasate pe locul I la faza județeană vor transmite un tabel cu componența echipajului cu date de contact ale profesorului coordonator, cel puțin 4 fotografii relevante ale posterului și un eseu de maximum 2 pagini (font: Times New Roman – 12, paragraf 1,5), pe tema ediției, realizat de cei 7 elevi din echipaj, prin e-mail, doamnei Cristina Vasiliu, profesor la Palatul Național al Copiilor București – cristina.alina006@yahoo.com. În urma evaluării posterului și eseului vor fi selectate 10 echipaje, ce vor participa la faza națională.
Criteriile de evaluare a eseului sunt:
1.  Buna cunoaștere a subiectului;
2.  Originalitatea;
3.  Exprimarea valorilor și a atitudinilor personale legate de tema eseului;

4.  Relevanța informațiilor;
5.  Corectitudinea exprimării;
6.  Caracterul persuasiv;
7.  Armonizarea ideilor și a argumentelor.
-  la faza naţională, fiecare echipaj va prezenta posterul realizat pentru înscrierea la concurs și va participa la o serie de ateliere și probe specifice.
e.  Date de contact organizare: profesor Cristina Vasiliu (cristina.alina006@yahoo.com 0788.174.300).
2.   CONCURSUL NAȚIONAL „EUROPA DE MÂINE”
Concursul are două secțiuni: gimnaziu și liceu
a.    Tema ediției 2020: șanse egale tuturor la sănătate
b.    Condiții de participare: la concurs participă echipaje de 4 elevi de gimnaziu + un cadru didactic, respectiv 4 elevi de liceu + un cadru didactic.
c.     Etapele concursului:
-  Faza județeană/a municipiului București va fi organizată de inspectoratul școlar până la data de 15 mai 2020. Echipajele clasate pe locul I la faza județeană vor intra în faza de preselecție națională.
-  Preselecția pentru faza națională: la preselecție participă echipajele clasate pe locul I la faza județeană. Pe baza punctajului obținut în urma preselecției, la faza națională vor participa primele 13 echipaje calificate la fiecare secțiune. Rezultatele preselecției vor fi comunicate tuturor echipajelor înscrise până la data de 14 iunie 2020.
-  Faza națională va fi organizată de Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu Palatul Copiilor Cluj Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la Băișoara, în iulie 2020.
d.  Probele de concurs:
-  la faza județeană
·        gimnaziu: realizarea și interpretarea de către fiecare echipaj a unui scenariu centrat pe tema șanse egale tuturor la sănătate. Criteriile de evaluare a scenariului sunt:
1.     Relevanţa  scenariului din punctul de vedere al relaţionării acestuia cu tema dată;
2.     Identificarea şi selectarea informaţiilor relevante;
3.     Abilităţi de interpretare;
4.     Originalitate şi creativitate în realizarea scenariului.
Produsul anterior menţionat va constitui probă de concurs la faza judeţeană, va contribui la preselecția pentru faza națională şi va fi prezentat în cadrul fazei naţionale. Acesta va contribui în proporţie de 40% la evaluarea finală din cadrul fazei naționale.
·        liceu: realizarea de către fiecare echipaj a unui clip video de maximum 3 minute centrat pe tema șanse egale tuturor la sănătate. Criteriile de evaluare a clipului sunt:
1.    Relevanţa  clipului din punctul de vedere al relaţionării acestuia cu tema dată;
2.    Identificarea şi selectarea informaţiilor relevante;
3.    Calitatea mesajului transmis;
4.    Originalitate şi creativitate în realizarea clipului.
·        Produsul anterior menţionat va constitui probă de concurs la faza judeţeană, va contribui la preselecția pentru faza națională şi va fi prezentat în cadrul fazei naţionale. Acesta va contribui în proporţie de 40% la evaluarea finală din cadrul fazei naționale.
-  la preselecția pentru faza națională, echipajele clasate pe locul I la faza județeană vor transmite un tabel cu componența echipajului cu date de contact ale profesorului coordonator și filmarea scenariului (gimnaziu), respectiv clipul (liceu) prin e-mail, doamnei Cristina Vasiliu,



profesor la Palatul Național al Copiilor București – cristina.alina006@yahoo.com. În urma evaluării produsului vor fi selectate 13 echipaje la fiecare secțiune, ce vor participa la faza națională.
-  la faza naţională, fiecare echipaj va prezenta produsul realizat pentru înscrierea la concurs și va participa la o serie de ateliere și probe specifice.
e.  Date de contact organizare: profesor Cristina Vasiliu (cristina.alina006@yahoo.com 0788.174.300).
3.   CONCURSUL NAȚIONAL DE PROIECTE DE MEDIU
-        faza județeană se va organiza până la 30 mai 2020
-        faza națională va avea loc în perioada 8 - 13.07.2020, Tabăra Muncel, județul Iași

4.   CONCURSULUI PENTRU SĂNĂTATE ȘI PRIM AJUTOR „SANITARII PRICEPUȚI” –gimnaziu
-        faza județeană se va organiza până la 30 mai 2020
-        faza națională va avea loc în luna iulie 2020, la Poiana Pinului, jud. Buzău.

5.   CONCURSUL NAȚIONAL „TINERE CONDEIE”
-  faza județeană: martie – mai 2020. Vă rugăm să transmiteți lucrările elevilor calificați la etapa națională până la data de 10 mai 2020, în vederea jurizării acestora și stabilirii laureaților finali, dintre care vor fi selectați circa 40 de elevi participanți la tabăra de profil, care va avea loc în luna iunie, la Muncel, județul Iași. La etapa națională se califică maximum 20 de elevi/județ, jurizarea urmând a avea loc în perioada 15 mai  - 1 iunie 2020.  Plicurile cu lucrările elevilor calificați vor fi transmise la Școala Gimnazială nr. 280 București (Strada Gheorghe Donici nr. 4A, sector 5, București), în atenția d-nei profesor Anca Oprea.
-    faza națională: 16 – 21 iunie 2020, la Muncel, jud. Iași
               Pentru a se asigura o maximă obiectivitate a jurizării, se mențin regulile de secretizare din anii trecuți. Nici un elev nu își semnează produsele; pe fiecare lucrare elevul autor își va trece doar un motto, la liberă alegere, pe prima pagină, în colțul din dreapta sus. Toate lucrările din județ vor fi expediate într-un singur plic A4; acesta va conține toate lucrările (cu motto) și câte un plic A5 sigilat pentru fiecare elev. Fiecare plic A5 conține o listă cu titlurile lucrărilor respectivului elev, motto-ul său, numele și prenumele, clasa, școala, localitatea. 
 
6.   CONCURSUL NAȚIONAL DE REVISTE ȘCOLARE
-  faza județeană: aprilie – mai 2020. Vă rugăm să transmiteți revistele calificate la etapa națională (câte 2 numere din fiecare revistă) până la data de 6 mai 2020, în vederea jurizării acestora și stabilirii laureaților finali. Dintre aceștia vor fi selectați circa 50 de participanți la tabăra de profil. La etapa națională se califică maximum10 reviste/județ, jurizarea urmând a avea loc în perioada 7 mai  - 1 iunie 2020.  În cazul în care veți expedia mai mult de 10 reviste școlare, cele de la poziția 11 în jos nu vor intra în evaluare. Plicurile cu revistele calificate vor fi transmise la Palatul Național al Copiilor București (B-dul Tineretului nr. 8 - 10, sector 4, București), în atenția d-nei profesor Cristina Vasiliu.
-        faza națională: iulie 2020, Muncel, jud. Iași.

7.   CONCURSUL NAȚIONAL „PRIETENII POMPIERILOR”
-      faza județeană: perioada mai - iunie 2020; etapa se desfășoară cu condiția prezenței a minimum 5 echipe de băieți/mixte și a cinci echipe de fete. Clasamentul și documentele aferente acestei faze vor fi transmise scanat la adresa de e-mail catalina.chendea@gmail.com, până la data de 12 iunie 2020,  în vederea preselecției pentru faza națională.
-        faza națională va avea loc în luna iulie, la Deva, județul Hunedoara.




8.   CONCURSUL NAȚIONAL „EDUCAȚIE RUTIERĂ, EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ”
-        faza județeană: perioada mai – iunie 2020. Componența echipajelor clasate pe locul I la faza județeană și datele de contact ale profesorilor coordonatori vor fi înscrise on-line în tabelul google disponibil la:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lRkDhOkNvE0-4aplGZoQ4zFqzFeVUleZhR7ZoNli_fk/edit?usp=sharing
Aceste echipaje se califică la etapa națională a concursului.
-        faza națională: 21 – 25 iulie 2020, Buzău, județul Buzău.

9.   CONCURSUL NAȚIONAL „CUPA DHS”
-        faza județeană: perioada aprilie – iunie 2020. Componența echipajelor clasate pe locul I la faza județeană și datele de contact ale profesorilor coordonatori vor fi înscrise on-line în tabelul google disponibil la:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r2eq5E9QMvEetJmrMZVLHLPuQ2V80L5UML94TByL6yM/edit?usp=sharing
-        Aceste echipaje se califică la etapa națională a concursului.
-        faza națională: iunie/iulie, Craiova, județul Dolj.
                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu