vineri, 22 septembrie 2017

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba



Odată cu începerea noului an şcolar, din dorinţa de a promova un mesaj pozitiv, fundamentat pe implicare, pe dezvoltarea de abilităţi, pe consolidarea factorilor de protecţie împotriva consumului de droguri în rândul elevilor şi oferirea de alternative de viaţă sănătoasă la consumul de droguri, vă transmitem lista proiectelor ce vor fi implementate de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba în anul şcolar 2017-2018.

 Copilărie fără Tutun”  proiect ce va fi  aplicat în mediu preşcolar şi are ca obiectiv conştientizarea şi implicarea copiilor şi a părinţilor în programe de prevenire a consumului de tutun în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc.

„Școlar cu identitate” proiect adresat elevilor din mediul primar, având ca obiectiv dezvoltarea de abilităţi personale, emoţionale, sociale şi cognitive, în vederea creşterii influenţei factorilor de protecţie, dezvoltării acceptării necondiţionate de sine, abilităţilor de relaţionare interpersonală, strategiilor de rezolvare de probleme şi de luare a deciziilor, abilităţilor de a face faţă emoţiilor problematice în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Concursul „Mesajul Meu Antidrog” adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, ajuns în prezent la ediţia a XV-a, reprezintă un proiect sustenabil de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog şi un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile reprezentative din mediul şcolar. Rezultatele obţinute până în prezent ne încurajează să dăm continuitate acestui demers preventiv, care are caracterul unic de a conferi adolescenţilor încadraţi într-o formă de învăţământ o alternativă la consumul de droguri.

„Necenzurat” proiect adresat elevilor din clasele a VII-a şi părinţilor acestora, având ca obiectiv prevenirea consumului de droguri prin dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri şi dezvoltarea unor programe de formare a părinţilor în vederea creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii factorilor de risc în consumul de droguri.

„Fred Goes Net”, adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal (vârsta 14-21 ani)intervenţii timpurii pentru consumatorii de alcool şi droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară. Principalul obiectiv al proiectului este realizarea de intervenţii timpurii asupra tinerilor care, ca urmare a consumului de alcool şi droguri, au ajuns pentru prima oară, în atenţia poliţiei, şcolii şi/sau angajatorilor, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri.



„Alcoolul o alegere greşită" proiect ce va fi implementat la nivelul liceelor din municipiul Alba Iulia având ca obiectiv prevenirea consumului de alcool în rândul adolescenţilor din grupa de vârstă 15-17 ani din municipiul Alba Iulia, prin dezvoltarea de abilităţi personale şi sociale.

Programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, adresat elevilor din ciclul gimnazial şi liceal, având ca scop participarea la evenimentele nonformale organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu scopul de a răspunde intereselor şi preocupărilor diverse ale elevilor, prin stimularea participării la acţiuni variate, de valorizare a talentelor şi capacităţilor acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional.

Campania naţională media de prevenire a consumului de cannabis „Pot altfel!”,  care are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale, cu accent pe populaţia şcolară, 15-24 de ani, asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis.

Activităţi în vederea marcării evenimentelor: Ziua Naţională fără Tutun (noiembrie 2017), Ziua Mondială fără Tutun (mai 2018) şi Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri (iunie 2018).

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba îşi prezintă disponibilitatea de a participa, prin specialiştii săi, la întâlniri cu elevii, profesorii sau părinţii, în cadrul activităţilor sau a proiectelor iniţiate de către unităţile de învăţământ, în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba acordă servicii de asistenţă integrată în adicţii pentru consumatori de tutun, alcool şi droguri, în regim de confidenţialitate şi gratuitate.



Cu deosebită consideraţie,
Coordonator CPECA Alba
Claudiu DUSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu